Čupave i očaravajuće: raffaello kocke

Čupave rafaelo kocke Pripremila Mirta Kujundžić typeoneprincess.com

Čupave raffaello kocke nastale su iz kombinacije naša dva recepta. Jako volimo naše low carb raffaello kuglice i čest su ukras našeg stola. Smjesa od koje se rade kuglice zapravo je savršena za kremu za neki kolač. Tako mi se činilo zgodnim obogatiti ovu kremu jednom od isprobanih podloga za torte, npr. s podlogom za finu tortu od kikirikija. Povećala sam količinu sastojaka za podlogu jer sam željela dobiti veću količinu kolača. Raffaello krema okusom i teksturom paše sa svim sirovim podlogama za torte pa kombinirajte sastojke od onoga što imate. Kako biste uštedjeli na skupim orašastim plodovima, u podlogu možete dodati ribani kokos koji će joj povećati masu. Za ove čupave raffaello kocke koristila sam četvrtastu podlogu veličine 24×24 cm. Dobije se popriličan broj ovih finih kolačića.

Sastojci: Za podlogu: 150 g brašna od badema, 50 g mljevenih lješnjaka, 100 g stopostotnog kikiriki maslaca, 100 g maslaca, 2 žlice sirovog kakaa, 2 žlice meda ili eritrita, žličica vanilije u prahu, 1-2 žlice vode Za kremu: 100 g maslaca, 3 dl slatkog vrhnja, 250 g mascarpone sira, 180 g kokosovog brašna (ribani kokos), 1 žličica vanilije, 4 kapi stevije, 50 g blanširanih badema

Priprema: Za podlogu: Izmiješati bademovo brašno i mljevene lješnjake. Smjesi dodati kakao prah, eritrit i vaniliju. Eritrit je najbolje usitniti u mlincu za kavu. Smjesi dodati kikiriki maslac i otopljen obični maslac te sve dobro izmiješati rukom i mikserom. Ako je smjesa pregusta, dodati žlicu-dvije vode. Smjesu raširiti na podlogu te držati u hladnjaku barem pola sata ili onoliko koliko je dovoljno da se stisne kako bi se po podlozi lakše razmazala krema.

Krema:Na pari zagrijati slatko vrhnje, dodati maslac i miješati dok se ne otopi. Skinuti s vatre i umiješati kokosovo brašno. Ostaviti sa strane da se ohladi. Blanširane bademe nasjeckati i dodati smjesi. Kad se smjesa ohladi, dodati mascarpone i steviju, dobro izmiješati dok se sastojci ne sjedine te nanijeti kremu na ohlađenu podlogu. Možete ukrasiti kokosovim brašnom (ribanim kokosom, ljuskicama).

Za Doktor plus ovaj recept pripremila je Mirta Kujundžić, mama male dijabetičarke tip 1.