DiaPrincipi

Dianovo nije medicinska institucija ali mora poštivati temeljne etičke norme suvremene medicine.

Uređivačku politiku Dianova stoga predodređuju četiri etičke norme koje mora poštivati svaki liječnik:

1 Autonomija – svaki pacijent ima pravo birati ili odbiti tretman (Dianovo neće propagirati medicinska ili nutricionistička rješenja nego će nuditi informacije i zaključke kako bi dijabetičari mogli donositi prosvjećene odluke)

2 Korisnost – liječnik mora postupati u interesu pacijenta (Dianovo je odvjetnik svoje čitateljske obitelji; dijabetičara)

3 Ne čini štetu (blog je radikalan u sprečavanju krivih preporuka osim kad je jasno kako su pojedina medicinska i nutricionistička rješenja nužni izbor te je nečinjenje veća šteta)

4 Pravednost (Dianovo zastupa najveće moguće povećanje dostupnosti informacija, lijekova, uređaja i usluga koji pomažu zdravlju dijabetičara)

Dianovo je protivnik medicinske i nutricionističke isključivosti, štuje različite pristupe i rješenja, a sve mjeri znanstvenim normama.

Čovječanstvo je u dugoj povijesti iznjedrilo dragocjene spoznaje o nužnim vezama etike i medicine. Dianovo ima misiju bez gledanja na granice i bilo kakve podjele slijediti probrane mudrosti Hipokrata, ranih kršćana, Alia al-Ruhawia, Maimonidesa, Tome Akvinskog i Thomasa Percivala, autora modernog etičkog koda suvremene medicine.

Rat protiv dijabetesa je internacionalan i seže duboko u korijene civilizacije. Svi homo sapiensi braća su u presudnoj bitci protiv šećerne bolesti. Zajedno protiv dijabetesa smo jači.

Dianovo komentare i postove čitatelja na blogu i Facebook stranici objavljuje s odgodom jer želi osigurati moderiranje prijateljske i dobronamjerne rasprave.