Čoko orašari: Prava orašasta fantazija!

Čoko orašari Pripremila Mirta Kujundžić typeoneprincess.com

Čoko orašari su sirovi kolačići koji ne sadrže ni jaja, ni mlijeko, ni gluten, ni brašno, ni žitarice ni dodane šećere. A što onda sadrže, pitate se? Samo sve najbolje: kokosovo ulje, sirovi kakao, datulje, orahe, oraščiće i kikiriki maslac.

Priprema je jednostavna, no može potrajati dok se ne usitne sastojci za kremu, ovisno o tome kakav blender koristite. Važno je da 2-3 sata prije nego što počnete pripremu natopite indijske oraščiće i datulje (svake posebno). Kada omekšaju, ocijedite ih i smiksajte kako je navedeno u receptu. Ako imate predrasude prema datuljama (a ja sam ih imala), odbacite ih, doista fino zaslade kolač, dovoljno ih je čak i manje nego što je navedeno u receptu. Možete ih staviti samo u podlogu uz kakao, a u nadjevu koristiti steviju. Smjesu možete oblikovati kao tortu ili kolač, iskoristiva je u obje verzije ovisno o tome za koju priliku radite ovu slasticu, a imate li veći kalup, udvostručite količinu sastojaka. Dobit ćete izdašniju podlogu dodate li kokosove ljuskice (ribani kokos), koje su cijenom prihvatljive, a okusom pristaju. Za smjesu iz recepta koristila sam kalup veličine 28×18 cm, što je dovoljno i za okrugli kalup promjera 21 cm. Od smjese se dobije oko 35 komada težine 15 g, što je manje od 3 g UH po komadu, no kako ima puno masnoće, polako utječe na šećer u krvi i potrebno je paziti s inzulinom. Moje iskustvo je da dajemo inzulin tek kada primijetimo porast šećera u krvi, a i onda dajemo manje doze ili pojačavamo bazal na pumpici, ili čak ne dajemo ništa… i veselo pjevamo zbog toga. Sastojci: Za podlogu: 150 g oraha, 4 datulje, 2 žlice kakaa, 3 žlice kokosova ulja Za nadjev: 150 g indijskih oraščića, 20 g čokolade, 2 žlice 100% kikiriki maslaca, 2 datulje, 1 dl vode, 4 kapi tekuće stevije, 1 žlica kokosova ulja Priprema: Za podlogu: Usitniti orahe te natopljene i omekšale datulje. Smjesi dodati kakao i otopljeno kokosovo ulje. Sve dobro promiješati i utisnuti u lim za kolač ili tortu te staviti u hladnjak da se smjesa stisne. Za nadjev: Natopljene indijske oraščiće i datulje usitniti u blenderu. U kokosovu ulju otopiti čokoladu i dodati smjesi oraščića. Na kraju dodati steviju, kikiriki maslac i sve promiješati. Nadjev rasporediti po rashlađenoj podlozi. Držati u hladnjaku nekoliko sati pa poslužiti.

Za Doktor u kući ovaj recept pripremila je Mirta Kujundžić, mama male dijabetičarke tip 1.