U razvoju: Inzulin u piluli

Većina lijekova dolazi u obliku tablete ili kapsule, ali neki se moraju davati injekcijom, jer bi ih prolazak kroz probavni trakt uništio. To se odnosi uglavnom na lijekove bazirane na proteinima. Inzulin, u osnovi mali protein (peptid), sigurno je najprimjenjivaniji lijek injekcijom u svijetu. No, davanje injekcija mnogim oboljelima, osobito djeci i starijima, može biti vrlo stresno.

Istraživači s MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) i iz kompanije Novo Nordisk zajednički rade na kreiranju pilule koja bi mogla isporučiti potreban inzulin u tijelo. Njihova tableta može sigurno proći kroz želudac zahvaljujući omotaču od polimera. Kad stigne u tanko crijevo, otvara se pomoću mehanizma koji se aktivira kad se nađe u okruženju u kojem je pH oko 6, a takav je u tankom crijevu. Razdvaja se u tri dijela na čijim su površinama mikroiglice pomoću kojih se pričvršćuju za unutrašnju stijenku tankog crijeva, na kojoj nema receptora za bol. U unutrašnjosti ta tri dijela smješten je lijek, tj. inzulin, koji kroz mikroiglice prelazi u tkivo. Tableta se lomi vrlo brzo nakon isporuke lijeka pa nema opasnosti da će blokirati tanko crijevo.

Nova metoda zasad je testirana na svinjama i pokazalo se da inzulin može biti isporučen u dovoljnim količinama te da se apsorbira u tijelu brzo nakon primjene. Znanstvenici smatraju da bi ova tehnologija omogućila i lakšu primjenu enzima, protutijela, hormona i lijekova baziranih na RNK.