Istraga: KANCEROGENA tvar u lijekovima s metforminom. Ne u RH

Metformin je prva linija obrane od dijabetesa tipa 2 / shutterstock

Američka agencija za hranu i lijekove provjerava da li se u pojedinim lijekovima koji kao glavnu supstancu imaju metformin nalazi opasna kancerogena tvar N-nitrosodimethylamine (NDMA), a singapurske vlasti već su povukle tri lijeka bazirana na metforminu kao aktivnoj supstanci. Metformin je dobio dozvolu za korištenje sredinom devedesetih godina, iako su njegovi pozitivni učinci na dijabetičare otkriveni davno, u pedesetim godinama prošlog stoljeća. Otkriven je još ranije – 1922. godine. Danas je metformin lijek kojeg nazivaju prvom linijom obrane protiv dijabetesa tipa 2. Svakodnevno ga koristi stotine milijuna ljudi, a dolazi pod različitim imenima, ovisno o tome tko proizvodi lijek baziran na metforminu. Trenutačno u svijetu sigurno ima više od 50 različitih lijekova koji kao glavnu supstancu imaju metformin.

Dijabetičari se ne trebaju uspaničiti, dizati paniku i prekidati terapiju metforminom, pogotovo ne prije konzultacija s liječnicima.

Problem s kancerogenom tvari otkrivena je prvotno kod drugih vrsta lijekova korištenih za visoki tlak (angiotensin) i za žgaravicu (ranitidine). Problematična otkrivena supstanca spada u nitrozamine (NDMA). Radi se o supstanci s takozvanim genotoksičnim svojstvima koje mogu uzrokovati karcinom nakon dužeg razdoblja konzumiranja.

Tek nakon tog otkrića odgovorni za kvalitetu i sigurnost lijekova u više zemalja počeli su ispitivati i druge lijekove, pa i one bazirane na metforminu. Velika većina lijekova baziranih na metforminu u potpunosti je sigurna kad je u pitanju prihvatljiva količina nitrozamina.

U pojedinim zemljama u lijekovima s metforminom nađene su relativno niske razine kancerogenog nitrozamina, i to u količinama koje se inače mogu naći u prirodnoj hrani. Ipak, sigurnosti, radi pojedine nacionalne agencije odlučile su se na opoziv lijekova s  kancerogenom supstancom bez obzira na to što je navodno nađen u minimalnim količinama.

Singapurske vlasti su bez obzira na zanemarive količine genotoksične tvari s tržišta povukle Glucient XR 500mg, te Meijumet produženog djelovanja 750mg i 1000 mg.

Napomena: Politika bloga Dianovo jest ne objavljivati imena lijekova nego samo ključnih supstanci. Jedini slučaj kad kršimo to pravilo su opozivi lijekova.

Nije poznato da su sporni lijekovi s inzulinom u prometu u Hrvatskoj.