Bez kuhanja: Sirova torta od kikirikija

Sirova torta od kikirikija Pripremila Mirta Kujundžić typeoneprincess.com

Kikiriki maslac omiljeni je sastojak naših slastica, i to s razlogom! Torta se priprema brzo i jednostavno, no da bi krema bila postojana i da bi se torta lakše rezala, držite je preko noći u hladnjaku. Količina u receptu je za tortu promjera 22 cm. Ako je želite raditi u većem kalupu, udvostručite sastojke za podlogu. Kreme će biti dovoljno i za tortu većeg promjera pa nije potrebno povećavati količinu sastojaka. Originalni recept s kremom od kikirikija preuzet je s portala Alldayidreamaboutfood autorice Carolyn Ketchum. Krema od mascarponea, čokolade (više od 70% kakaa) i slatkog vrhnja je iz kuharice Prva hrvatska LCHF kuharica Lidije Nemčić.

Pripremila Mirta Kujundžić typeoneprincess.com

Sastojci: Za podlogu: 1 šalica mljevenih badema, 1/3 šalice maslaca od kikirikija (100% kikiriki), 1/3 šalice otopljenog maslaca, 2 žlice sirovog kakao praha, 2 žlica domaćeg meda od bagrema, 1/2 žličice arome vanilije, 1-2 žlice vode Krema – varijanta 1: šalica masnog kiselog vrhnja (30%), 3/4 šalice maslaca od kikirikija (100% kikiriki), 1 šalica slatkog vrhnja, 1/2 žličice arome vanilije Krema – varijanta 2: 2,5 dl slatkog vrhnja, 30 g čokolade s više od 70% kakaa, 250 g mascarpone sira Za ukrašavanje: 20 g čokolade, 10 g maslaca

Priprema: Podloga: Pomiješati otopljeni maslac i maslac od kikirikija i u smjesu dodati mljevene bademe. Umiješati kakao prah, med i aromu vanilije te dodati žlicu-dvije vode. Podlogu utisnuti u kalup. Krema – varijanta 1: Mikserom na maloj brzini pomiješati kiselo vrhnje i maslac od kikirikija. Dodati aromu vanilije. Od slatkog vrhnja istući šlag pa ga lagano umiješati u kremu. Kremu nanijeti na podlogu. Ohladiti preko noći. Krema – varijanta 2: U 0,5 dl slatkog vrhnja otopiti čokoladu. 2 dl slatkog vrhnja istući u šlag. Pomiješati mascarpone i šlag te u tu smjesu dodati otopljenu čokoladu. Dobro izmiješati i staviti na podlogu. Držati u hladnjaku nekoliko sati.

Za Doktor plus ovaj recept pripremila je Mirta Kujundžić, mama male dijabetičarke tip 1.