Loš san diže INZULIN 48 POSTO i izaziva tip 2

Velika količina inzulina zbog lošeg sna izaziva rezistenciju na inzulin / shutterstock

Osobe sa šećernom bolesti koje svaku večer idu spavati u isto vrijeme imaju manji rizik za povišenje koncentracije šećera u krvi, objavljeno je u stručnom časopisu Sleep Medicine. Naime, znanstvenici s National University of Ireland proveli su istraživanje u kojem je polovica ispitanika imala dijabetes tipa 2 najmanje sedam godina, a većina ih je bila i pretila.
Njihovo je istraživanje pokazalo da je rizik za opasni porast šećera najveći kod osoba koje su bile prisiljene spavati ili biti budne u vrijeme koje ne odgovara njihovu unutarnjem satu.

Osobe koje teže kontroliraju svoju razinu glukoze izložene su većem riziku od komplikacija. Neredoviti odlazak na spavanje može dovesti i do loše kvalitete sna, a i to utječe na kontrolu dijabetesa. Naime, loš san uzrokuje veću otpornost na inzulin i višu razinu šećera u krvi, otkrili su pak ranije znanstvenici s University of Chicago.

 Prema njihovu istraživanju nekvalitetan san povezan je s prosječno 23 posto većom koncentracijom šećera u krvi, 48 posto višom razinom inzulina te 82 posto većom rezistencijom na inzulin. Kod ispitanika koji nemaju dijabetes san nije bio povezan s razinom šećera u krvi.