OTISCI PRSTIJU otkrivaju rizik za dijabetes 2!

Vraćamo li se u doba kad je bilo popularno čitati iz dlana? / shutterstock

Utvrđena je veza između otisaka prstiju i otisaka dlanova s povišenim rizikom za dijabetes, depresiju, impotenciju…

Otisci prstiju, koji se odavno koriste u kriminalistici za otkrivanje počinitelja zločina, mogli bi pomoći u otkrivanju osoba koje imaju rizik za razvoj nekih bolesti, čak i prije nego što se pojave simptomi.

Novo je istraživanje pokazalo da žene sa specifičnim tipom otiska prstiju, odnosno s manje prstenova i više lukova, imaju povišen rizik za razvoj ginekoloških tumora. Već su prije znanstvenici utvrdili da postoji povezanost između otisaka prstiju (i jednako jedinstvenih otisaka dlanova) i povišenog rizika za neke bolesti, kao što su dijabetes, Alzheimerova bolest, leukemija, depresija, impotencija, pa čak i bolesti desni.

Prema dermatoglifici, znanstvenoj disciplini koja se bavi proučavanjem veza između otisaka prstiju i bolesti, ako je rast udova, organa ili bilo kojeg tkiva na neki način poremećen u ranoj fetalnoj fazi, dolazi do nastanka promjena u konfiguraciji otisaka prstiju i dlanova, koji se formiraju između 11. i 24. tjedna trudnoće. Te promjene stoga predstavljaju trajne i vidljive znakove abnormalnog razvoja u živčanom i drugim sustavima.

Osnovne šare koje se pojavljuju na našim otiscima prstiju, spiralne šare, prstenovi i lukovi, mogu ukazivati na povišen rizik za sljedeće bolesti:

Srčane bolesti

Muškarci koji boluju od srčanih bolesti češće imaju veći broj brazda u specifičnim zonama vrhova prstiju i različite spiralne šare, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Ningxia Medical u Kini.

Dijabetes

Na Sveučilištu u Ohiju otkriveno je da postoje znatno veće razlike nego što je uobičajeno u otiscima lijeve i desne ruke kod oboljelih od dijabetesa tipa 1 i tipa 2.

Multipila skleroza

Istraživanje turskih znanstvenika pokazalo je da osobe oboljele od MS-a imaju više brazda od onih koji ne boluju od te bolesti te više prstenova na otiscima prstiju lijeve ruke.

Astma

Nekoliko je istraživanja otkrilo razlike u otiscima prstiju oboljelih od astme i onih koji nemaju tu bolest. Pokazalo se da astmatičari imaju znatno manje lukova i puno više prstenova.

Neplodnost

Usporedbom otisaka prstiju i dlanova neplodnih muškaraca s plodnima britanski su znanstvenici otkrili da neplodni muškarci imaju znatno manje prstenova od kontrolne skupine.

Tumori

Brojna su istraživanja potvrdila povezanost između otisaka prstiju i raznih vrsta raka. Primjerice, domaće istraživanje provedeno 2016. u KBC-u Zagreb pokazalo je da oboljeli od raka hipofize imaju otiske prstiju s manjim brojem brazda u određenim zonama.

U jednom od najnovijih istraživanja analizirani su otisci prstiju žena oboljelih od raka jajnika i drugih ginekoloških tumora te su uspoređeni s otiscima prstiju zdravih žena, a rezultati su pokazali da žene s ginekološkim tumorima imaju manje prstenova u otiscima i više lukova. Isti je rezultat pokazalo i prijašnje istraživanje Sveučilišta medicinskih znanosti u Teheranu u kojem su analizirani otisci prstiju žena oboljelih od raka dojke.