Dokazali na miševima: Jetra se odmašćuje vježbama SNAGE

Zamašćena jetra ključan je problem dijabetičara tipa 2; vježbe snage je odmašćuju / shutterstock

Ako unosite previše kalorija, pogotovo ugljikohidrata, i nepravilno se hranite, višak energije koji unosite može nakupljati u jetri i voditi do upale i zatajenja jetre. Kako bi razvio novi lijek koji oponaša neke zdravstvene dobrobiti tjelesne aktivnosti, znanstveni tim iz Brazila analizirao je učinak treninga snage na miševe. Znanstvenici sa Sveučilišta Campinas otkrili su da vježbe snage mogu smanjiti masnoće u jetri te poboljšati razine šećera u slučaju pretilosti i dijabetesa. Rezultati su objavljeni u Journal of Enodcrinology.

Ako tijelo proizvodi previše masnoća, višak se može nakupljati u jetri i voditi do upale i zatajenja jetre. Preteški ljudi u povećanom su riziku od razvoja i bolesti jetre i dijabetesa.

“Jetra bi trebala proizvoditi glukozu samo tijekom gladovanja, no ako dobiva signale od inzulina da je glukoze premalo, otpuštat će glukozu u krvotok čak i poslije konzumiranja ugljikohidrata kad su razine inzulina visoke, podižući time razinu šećera u krvi”, objasnio je profesor Leandro Pereira de Moura, autor studije na miševima.

Znanstvenici su podijelili miševe u tri skupine. Prva se hranila uravnoteženo i živjela sjedilački; druga je imala prehranu s visokim udjelom masnoća tijekom 14 tjedana i živjela je sjedilački, a treća se hranila kao i druga, ali su dva tjedna radili vježbe snage – penjali su se uz stube 20 puta svaki dan u intervalima od 90 sekundi i s utegom pričvršćenim na rep. Vježbali su samo dva tjedna jer su znanstvenici htjeli pokazati da dobrobiti, ako ih bude, imaju veze direktno s vježbama snage, a ne s nekim drugim faktorom. Po završetku studije miševi iz treće skupine imali su značajno poboljšane razine šećera iako su i dalje bili debeli, dok su miševi iz druge skupine razvili dijabetes.

Analizirajući učinke treninga snage na jetru, znanstvenici su otkrili da je vježbanje smanjilo masnoću u jetri 25 do 30 posto te snizilo broj proteina koji uzrokuju upalu.

Premda je smanjenje bilo značajno, miševi iz grupe vježbača i dalje su imali oko 150 posto masnoća u jetri više nego oni iz grupe koja se hranila uravnoteženo.

“Uspijemo li detektirati ključni protein čije se razine penju ili padaju ovisno o treningu, zakoračit ćemo prema razvoju lijeka koji bi oponašao neke pozitivne učinke vježbanja”, rekao je profesor Moura.

Kako bi shvatili taj mehanizam, znanstvenici su proučili učinke vježbanja na kontrolu produkcije glukoze u jetri. Pratili su piruvat – glavni supstrat koji jetra koristi da bi proizvela glukozu – kako bi provjerili toleranciju kod miševa. Pokazalo se da su miševi vježbači proizvodili manje glukoze nego oni iz druge skupine premda su primili jednaku količinu piruvata.

To sugerira da vježbe snage uzrokuju metaboličke promjene koje jetru čine osjetljivijom na inzulin. Istraženo je i kako vježbanje reducira masnoće u jetri.

Pokazalo se da su miševi koji žive sjedilački skloniji nakupljanju masnoća.