Nainzulinu.com: Sve o prvoj inzulinskoj pumpi bez KATETERA u RH

Novi Medtrum sustav stigao u RH
U Hrvatsku je došao testni uzorak, a riječ je o kompletnom sustavu Medtrum A7+ (senzor + pumpa) registriranom u EU kojeg će zastupati tvrtka Bauerfeind. Budući da znamo da je BF već doveo Medtrum S7, o kojem sve možete saznati na novom portalu www.mojMedtrum.com, jasno je da nije riječ o „golubu na grani“, već nečem vrlo izvjesnom.

Ovaj tekst prvo je objavljen na blogu www.nainzulinu.com

Medtrum A7+ je nasljednik A6 sustava otprije dostupnog u Njemačkoj i UK, a sastoji se od:
1)
 malog upravljačkog PDA uređaja s ekranom osjetljivim na dodir
(manji je od polovice prosječnog mobitela),
2) Real time senzora i punjivog transmitera,
3) Patch inzulinske pumpe (bez katetera) koja se lijepi na kožu.

Što je Medtrum A7+ i kako radi?

Za znalce najjednostavniji način za opisati A7+ sustav je kao:
1) Medtronic 640G bez katetera (čak je i A7+ transmiter punjiv kao Enlite)
ili
2) OmniPod s vlastitim povezanim CGM senzorom

Za ostale:
Riječ je o sustavu koji svake dvije minute kontinuirano mjeri razinu glukoze senzorom (2), te ju prosljeđuje u malo PDA računalo (1). Kada PDA pretpostavi da klizite u hipoglikemiju, naredit će inzulinskoj pumpi bez katetera (3) da prekine isporuku inzulina! Naravno, ukoliko ste fakat uzeli previše inzulina, spasit će vas jedino dekstroza, glukagon ili Hitna pomoć. Ipak, u jako puno slučajeva će ovaj sustav uistinu uspješno prevenirati hipoglikemiju ili ju prilično ublažiti! Da stvar bude bolja, kada algoritam primijeti da se vaš šećer stabilizirao, automatski će nastaviti isporuku inzulina i tako u nedogled.

Šta ne valja s Medtrum A7+?

Ne morate biti Sherlock Holmes i veliki poznavaoc inzulinskih pumpi da biste vidjeli da je Medtrum pumpa nešto „kockastije“ dizajnirana od poznatijeg, OmniPOD-a:

Ukratko, Medtrum ima pomalo „box“ dizajn, dok OmniPod malo više podsjeća na oblutak s plaže, no i za to postoji solidan razlog, o tome kasnije.

Medtrum A7+ je pandan Medtronic 640G što znači da ”pegla” hipoglikemije prekidajući isporuku inzulina, ali još ne zna ”peglati” hiperglikemije, tj. dodavati inzulin kada CGM izmjeri visok šećer. To će doći u verziji  Medtrum A8 i to prvo u zemlje gdje su već prisutni, dakle i u Hrvatsku 😉 .

@yabetimben
@yabetimben
Što je super s Medtrum A7+?

Iznimno stabilna bežična komunikacija
Kao iskusnog korisnika closed loop-a kućne izrade, ova činjenica me oduševljava. PDA (ili monitor) nije u dva tjedna čak ni štucnuo! Niti jednom nije ispoljio niti jedan problem u komunikaciji sa senzorom niti s inzulinskom pumpom! Komunikacija je bila savršena, fantastično je primao podatke od CGMS-a i naređivao inzulinskoj pumpi – sve bežično i bezgrešno. Naravno, to se ne odnosi na situaciju kada sam se previše odmaknuo od PDA-a (izvan dometa Bluetooth-a).

Fantastičan dizajn malenog PDA-a
Ponovimo, riječ je o malenom uređaju s ekranom u boji osjetljivim na dodir. Osjećaj je kao da držite mini mobitel u ruci. Vrlo je malenih dimenzija tako da ga je lako i zagubiti. Toga su svjesni u Medtrumu, zato su u mobitel aplikaciju dodali opciju traženja PDA-a na način da mu se bežično uključi sirena i za čas ga je moguće pronaći u autu, stanu ili sličnom prostoru.

Inzulinska pumpa – kao da je nema
Kao i kod OmniPod-a, kada jednom nalijepite Medtrum A7+ inzulinsku pumpu na ruku ili trbuh, sasvim je izvjesno da ćete u potpunosti zaboraviti na nju.

Cijena, ekologija i domišljati Kinezi
Cijena još nije poznata i ovisit će o pregovorima zastupnika u Hrvatskoj i proizvođača iz Kine.

Ukoliko ste ikad vidjeli ili čitali o američkom OmniPodu, znate da se „oblutak“, tj. Pod, sastoji od rezervoara za inzulin, baterije i transmitera – sve u jednom. Kada potrošite Pod, sve zajedno bacate u smeće što mora imati utjecaja na cijenu i ekologiju. Kinezi su se mudro dosjetili da svoj „Pod“ naprave od dva odvojiva dijela: transmiter s jedne strane, te baterija i rezervoar s druge strane. Rezultat je potencijalno niža cijena budući da se samo baterija i rezervoar bacaju, a transmiter se može koristiti više godina. U tom grmu leži razlog zašto je Medtrum pumpa „kockastija“ od OmniPod-a, inženjerski je gotovo nemoguće napraviti Pod koji je “lijepi obli“, a još ima i robustan mehanizam spajanja i razdvajanja.

Lijevi zeleni dio je transmiter koji NE bacate u smeće, to pojeftinjuje cijenu cijelog sustava!
Lijevi zeleni dio je transmiter koji NE bacate u smeće, to pojeftinjuje cijenu cijelog sustava!

Domišljati Kinezi su se još sjetili i da direktno povežu pumpu i CGM. To znači da će vaše dijete biti zaštićeno od hipoglikemije čak kada je PDA-u iscurila baterija ili ste ga zaboravili kod kuće. CGM senzor će direktno javiti pumpi da prijeti opasna hipoglikemija i prekinuti isporuku inzulina. Da stvar bude bolja, za vrijeme prijetnje od opasne hipoglikemije i prekinute isporuke inzulina, pumpa zalijepljena na tijelo će emitirati crvenu svjetlost putem male led diode 🙂 . Vrlo simpatičan detalj.

„Easy Touch“ Mobitel aplikacija
Pametni kontroler (PDA) sa senzorom i pumpom komunicira putem bluetooth-a, na isti način komunicira i s pametnim telefonom, ali samo u jednom smjeru PDM -> Mobitel. Na djetetov mobitel instalirate aplikaciju „Easy Touch“ i ona šalje podatke na Internet, a vi možete pratiti svoje dijete u EasyFollow aplikaciji na svom mobitelu:

Jedno veliko dijete za pratiti
Jedno veliko dijete za pratiti

Jednostavnost
Iako nisam najbolji primjer jer imam solidno iskustvo s pumpama, mislim da će svakog ohrabriti informacija da smo testni Medtrum A7+ sustav (senzor, pumpu i PDA) konfigurirali i postavili u roku od 10-tak minuta u jednoj zagrebačkoj birtiji. Što se CGM-a tiče, paralelno sam nosio Dexcom G5 (xDRIP) i Medtrum S7 te su rezultati preciznosti u mom slučaju identični kao i prilikom prošlog testiranja  – usporedivo i precizno.

One koji su probali S7 će razveseliti informacija da je A7+ transmiter puno tanji, čak i punjiv:

Zaključak
Nisam išao u velike detalje, ali mislim da je ovo dovoljno da steknete osjećaj o kakvom se sustavu radi. Očigledno je da se situacija s pumpama zaoštrava čak i u Lijepoj našoj. Nedavno sam testirao Ypsomed koji se već polagano isporučuje hrvatskim korisnicima s posljednjeg HZZO-Rebro tendera, a sada evo i Medtruma. Medtronic je na hrvatskom tržištu već neko vrijeme prisutan s odličnom 640G pumpom. Dakle sve više je firmi koje bi uz pacijente i liječnike mogle i trebale lobirati da inzulinske pumpe konačno dođu na HZZO listu pomagala, svaka pomoć dobro dođe. Držimo fige 🙂 .

I sretno nam bilo.