PASTIRSKA pita, ali s malo ugljikohidrata

Pastirska pita na zdravi način

Sastojci (za 4 -5 osoba): umak bolonjeze od 500 g mljevene teletine ili junetine, 1 veća cvjetača, 150 g naribanog cheddar sira, 2 dl kiselog vrhnja sa 30% mliječne masti, sol i začini po želji

Priprema: 1. Ugrijati pećnicu na 175°C. 2. Od mesa po uobičajenom receptu pripremiti bolonjeze. 3. Cvjetaču kuhati na pari oko četiri minute, zgnječiti vilicom u pire i dodati kiselo vrhnje. Sve promiješati i malo posoliti. 4. Na dno posude (lima za pečenje) staviti bolonjeze. Nastojte stavljati meso bez tekućine kako kasnije pri rezanju pita ne bi bila gnjecava. 5. Po mesu rasporediti smjesu od cvjetače i vrhnja te na vrh posipati naribani cheddar sir. 6. Peći 30 minuta ili dok pita ne dobije zlatnu boju.

Napomena: Ako ste dobro ocijedili meso, u limu za pečenje neće biti suvišne tekućine pa će se kocke lijepo rezati i servirati na tanjur. Bolonjeze pripremamo s mesom, lukom i češnjakom, špekom, masnoćom, rajčicom, crvenom slatkom paprikom i listovima lovora. Preporučujem uvijek imati zamrznuti bolonjeze ili ga skuhati dan ranije radi brže pripreme ovog finog jela.