Test: YpsoPump – MALA pumpica modernog dizajna

Ovaj članak orginalno je objavljen na blogu www.nainzulinu.com.

Ako ste čitali prošli članak “Cijene inzulinskih pumpi najniže do sada, a kupljeno ih je najmanje“ na bogu www.nainzulinu.com znate da se u Hrvatskoj sramežljivo pojavio Ypsomed – konkurencija sveprisutnom Medtronicu. Iako je prošli članak o nacionalnom tenderu donekle negativno intoniran, dogodile su se najmanje dvije dobre stvari: pripuštena je konkurencija na vrlo inteligentan način, a kupljeno je i najviše najboljih pumpi do sada za najmanje novaca.

Rijetko mi se dogodi da pišem osvrt na proizvod za koji unaprijed znam kako će izgledati. Do sada sam koristio i pisao o ovim pumpama: Veo, OmniPod, DanaR, Roche Combo, Medtronic 640G i sada Ypsomed, a o 670G je pisala Sofija.

My pumps 🙂

Stoga krenimo od kraja: YpsoPump ostavlja dojam vrlo dobre i pouzdane inzulinske pumpe, ali je potrebno obratiti pažnju na ograničenja preko kojih neki neće moći prijeći.

Krenimo od mana – imamo ih 2,5

1) Mali spremnik
Ako slušate klasične dijabetologe i jedete ogromne količine ugljikohidrata, velike su šanse da zbog toga trošite i velike količine inzulina. Ako vaša dnevna potrošnja inzulina premašuje 80 jedinica, ova pumpa jednostavno nije za vas s obzirom na to da u njezin spremnik stane maksimalno 160 jedinica inzulina. Jednostavnije rečeno, spremnike biste morali mijenjati svaki čas, stoga vama takvu pumpu dijabetolog vjerojatno neće ni preporučiti.

2) Nema vezu sa senzorima za kontinuirano mjerenje
Iako je pumpa vrlo modernog dizajna, iako ima odlično implementiran Bluetooth, ovu pumpu ni na koji način nije moguće povezati s dostupnim senzorima za kontinuirano mjerenje glukoze. Mnogima to neće predstavljati problem jer ionako ostvaruju pravo na Libre i navikli su na to da sami tijekom dana „poštelavaju“ temp bazale i dodaju boluse. Ja bih zbog toga „pojeo šešir“ jer znam kako to izgleda kada algoritam sam prilagođava dozu inzulina ovisno o izmjerenoj razini glukoze. Ta mana bi se trebala ispraviti u sljedećoj generaciji pumpi, a s obzirom na to da je Ypsomed sada u Hrvatskoj, na to nećemo dugo čekati.

2,5) YpsoPump nema bolus kalkulator
Medtronic pumpe na koje smo do sada navikli imaju ugrađenu funkciju preračunavanja grama ugljikohidrata u jedinice inzulina. No, ovaj problem donekle je premošćen jer je kalkulator ugrađen u aplikaciju za mobitel koju je moguće koristiti s pumpom. Budući da je u susjednoj Sloveniji oduvijek prisutna Roche Combo pumpa koja također nema kalkulator, mislim da će i Hrvati ovo nekako preživjeti.

Što dobro donosi YpsoPump? Dosta toga

1) „Kak’ je mala“ 🙂
Prvi komentar skoro svih sudionika Obiteljskog kampa ZDD-a, gdje je pumpa bila pokazana, bio je upravo taj – „lijepa mala pumpa“. Maleni spremnik omogućio je i manje dimenzije. Djeca, a i odrasli će uvelike ovo pozdraviti.

2) Odličan dizajn i ekran osjetljiv na dodir
Nemojte sad očekivati touchscreen kao na najmodernijim mobitelima, ali nakon vrlo kratkog navikavanja oduševit će vas jednostavnost ugrađenog ekrana osjetljivog na dodir. Kada pumpu u birtiji stavite na stol, zbog crne boje, refleksivne površine i malih dimenzija, nitko je neće ni primijetiti.

3) Stakleni spremnik za inzulin
Plastika i hormon inzulin ne mogu dugo zajedno, Ypsomed zato koristi staklene spremnike što je zbilja odlična vijest. Možete mamu zamoliti da vam jednom mjesečno ubaci inzulin u staklene spremnike, sve to složi na jednu policu u hladnjaku, a vi ih potom samo ubacujete u pumpu kada se za to ukaže potreba (i operete mami prozore zauzvrat).

Da stvar bude bolja, Novo Nordisk svoj NovoRapid u nekim zemljama isporučuje i u staklenim spremnicima za Ypsomed i Roche pumpe (PumpCart). Neslužbeno sam doznao da bi i nas Hrvate mogli usrećiti s ovakvim pakiranjem inzulina. Za one koji nisu shvatili – to znači da onda više uopće nema punjenja rezervoara.

Ako Novo Nordisk ne donese prave rezervoare, David će snimit video kako skratiti/prepiliti postojeće NN penfil uloške 🙂

4) Niska cijena Ypsomed pumpe
Ako ste pročitali prošli članak, znate da je cijena ove pumpe na tenderu bila iznimno povoljnih 6 900 kn! Ok, to je povlaštena cijena za 30 pumpi, dok će za pojedinačnu kupnju ona iznositi 10 000 kn (može i na rate) kod tvrtke Salvus.

Ako se ne uspijete dočepati jedne od ovih 30-ak pumpi s tendera, a mislite da je sve ovo super, HZZO će vam financirati potrošni materijal, naravno, pod uvjetom da imate preporuku dijabetologa. Drugim riječima, „osnovna inzulinska pumpa“ je dostupnija nego ikad i uz HZZO-Libre će nekima biti zanimljiva kombinacija.

Zahvaljujući tako niskoj cijeni pumpe, vjerojatno sada više ni HZZO-u nije toliko strana pomisao da inzulinske pumpe stave na osnovnu listu pomagala. Naravno, to ne smije biti jedina pumpa na osnovnoj listi! Ako se to dogodi, oni koji troše puno inzulina neće imati baš nikakve šanse dočepati se pumpe bez doplate.

Još neki detalji
Budući da pumpa ima Bluetooth, zgodna je činjenica da si na Android i iOS pametne telefone možete instalirati „MyLife app“. Komunikacija je isključivo jednosmjerna – s pumpe prema mobitelu. Što znači da uz pomoć aplikacije možete u svakom trenutku doznati sve što se događa s pumpom, ali pumpi na taj način ne možete „naređivati“ &#“#%&!. Druga dobra vijest je da aplikacija automatski može sve podatke učitati u cloud (na internet), što znači da vaš dijabetolog više ne mora fizički spajati pumpu na svoju opremu da bi imao uvid u njezine postavke. Dovoljno je da se spoji na web sučelje za pumpu, koje se krije na adresi Ypsomed cloud-a: https://mylife-software.net/ . Na žalost, za izmjene u postavkama i dalje će morati uzeti pumpu u ruke ili vama na telefon reći što da mijenjate.