Čoko-tiki: Izgleda kao SLATKA bomba, a sasvim je dobro za šećeraše

Čoko tiki kolač

Kocke od tikvica i čokolade. Zvuči nespojivo? I još da je dobro za šećeraše

Sastojci: 500 g tikvice (naribane) , 2 žlice kakaa, 2 jaja, 2 žlice  eritrita, 2 žličice cimeta, 100 g stopostotnog kikiriki maslaca

Priprema: 1. Oguliti tikvice, ukloniti sjemenke, narezati, naribati i pustiti da odstoje 10-15 minuta. Veće tikvice obično puste manje vode od manjih tikvica. 2. Izmiksati 2 jaja, umiješati kakao, eritrit, cimet i kikiriki maslac. 3. Odstajale tikvice iscijediti (stisnuti šakama ili kroz gazu) te dodati vlažnoj smjesi. Sve promiješati i usitniti štapnim mikserom. Ako nemate štapni mikser, stavite u multipraktik, u posudu s nožem, i sve dobro izmiksajte. 4. Smjesa treba biti srednje gusta. Ako je rijetka, dodajte 2 žlice pravog kokosovog brašna da se malo zgusne. 5. Smjesu izliti u kalup za kolač ili tortu i peći 40-50 minuta na 175°C.

Napomena: Originalni recept pronašla sam na Facebook LCHF grupi Nataše Majstorović Stacchetti i hvala joj na tome jer je recept izvrstan. Da mi je netko ponudio prije koju godinu kolač od tikvica, rekla bih tikvice da, ali kolač ne bih, hvala lijepo. No svakodnevno slušam svoju djecu: “Mama, mama, molim te, peci nam svaki dan kolač od tikvica!” Prvi put sam nam ovaj kolač napravila za ručak. Pomislila sam kako većinu mase kolača čini tikvica pa je ručak savršena prilika da ga isprobamo. Prvi dojam bio je poprilično iznenađujući pa smo nastavili isprobavati kolač i idućih dana i taj se dojam nije pokvario. Pečem ga svaki drugi dan, i zato što je fin, i zato što imam mnogo domaćih tikvica. Možete ga peći u obliku torte ili kolača. Svejedno je koju ćete tikvicu upotrijebiti. Ja koristim koje god uberem u vrtu, a imam bijele, žute, zelene, male, velike… Ogulite im koricu, velikima izvadite sjemenke, naribajte ih i ostavite neka malo odstoje i puste vodu. Priprema kolača je jednostavna – smiksaj, naribaj pa sve pomiješaj, no teško je očekivati, upravo zbog različitih vrsta tikvica, da će svaki put jednako ispasti s jednakom količinom sastojaka. Imajte spremnu žlicu-dvije pravog kokosovog brašna da po potrebi zgusnete smjesu. I što je smjesa rjeđa, kolač treba dulje peći jer ukupna duljina pečenja ovisi o vlažnosti smjese. Treba ga peći barem 40 minuta. U prvim verzijama kolača nisam koristila nikakvu čokoladu za ukras, no sada ga ponekad ukrasim smjesom od čokolade otopljene u maslacu, a zatim po još toploj čokoladi nožem prošaram maslacem od kikirikija… Imajte na umu da kokosovo brašno i preljev povisuju nutritivnu vrijednost i dodajte ih po ukusu.

Ovaj recept originalno je objavljen u magazinu Doktor u kući