Keto dijeta AKTIVIRA otpornost na gripu!

Miševi koji su jeli masno imali su više šanse protiv gripe / shutterstock

Ako ste na keto dijeti bit ćete otporniji na virus gripe. Taj iznenađujući zaključak plod je nove studije grupe istraživača na Yale Universtyu.

Studija objavljena u časopisu Science Immunology  tvrdi kako keto dijeta, bogata zdravim masnoćama, umjerena u mesu te s vrlo malo ugljikohidrata, aktivira podvrstu T stanica u plućima koje ranije nisu povezivane s imuno sustavom koji odgovara na virus gripe. U slučaju miševa na keto dijeti, T stanice povećavaju produkciju sluzi u plućima iz stanica dišnih putova koja učinkovito može zarobiti virus gripe.

„To je bilo potpuno neočekivan nalaz!“,Akiko Iwasaki profesor imunobiologije

Za ovaj istraživački projekt zaslužna su dva praktikanta iz Iwasakijevog laboratorija i jedan stariji istraživač.

Istraživanje je utvrdilo kako miševi na keto dijeti zaraženi virusom gripe imaju puno bolji odgovor imuno sustava na patogene gripe. Kod miševa na keto dijeti zabilježena je osjetno viša stopa preživljavanja nakon što su ih zarazili virusom gripe. Za razliku, miševi koji su hranjeni s puno ugljikohidrata, nisu proizvodili T stanice koje su aktivirale imunološki odgovor na gripu te su imali nižu stopu preživljavanja.

Studija je pokazala kako tijelo dok sagorijeva mast za proizvodnju ketona iz hrane može biti ponuditi i odgovor za virus gripe.