HDV: isporučuje inzulin direktno u jetru i prevenira hipoglikemiju

Primjena HDV-a uspješno prolazi drugu fazu kliničkog istraživanja / Shuterstock

Diasome Pharmaceuticals objavio je pozitivne ishode Faze 2 OPTI-1 studije koja je provjeravala efikasnost tzv. hepatocyte directed vesicle-a (HDV-a) – mjehurića upravljanih hepatocitima. Ta studija dokazuje kako inzulini ciljani isporuci u jetri mogu omogućiti osobama s dijabetesom koje koriste inzulin da puno kraće vrijeme provedu u opasnoj hipoglikemiji. HDV odnosno mjehurići kojima upravljaju hepatociti zapravo su mikroskopski diskovi lipida koji se mogu dodati u likvidnoj formi bilo kojem trenutačno dostupnom inzulinu te omogućiti dolazak inzulina do jetre, te tako poboljšati regulaciju šećera u krvi.

Kod zdravih ljudi inzulin se prvo izlučuje direktno u jetru, što je ključ dobre regulacije šećera. Kod osoba s dijabetesom koje su ovisne o inzulinu te ga uzimaju kroz injekcije, taj inzulin rijetko dolazi do jetre te već zbog toga osobe s dijabetesom imaju previsoke ili pak preniske šećere u krvi. Posebno je bitno izbjeći previše učestale preniske šećere u krvi, što HDV tehnologija izgleda omogućuje.

OPTI-1 studija prvo je kliničko istraživanje koje je kod osoba s dijabetesom tipa 1 provjeravala promjene u fiziološkoj reakciji vezanoj uz vrijeme obroka i dugodjelujući inzulin. Istraživanje je dokazalo kako ciljanje inzulina u jetru poboljšava fiziološku reakciju.

Osobe s dijabetesom tipa 2, koje također imaju problem s funkcionalnošću jetre i koriste inzulin, tek trebaju doći na red za kliničko istraživanje.

Ako OPTI-1 studija uspješno prođe i Fazu 3 kliničkog istraživanja, HDV tehnologija mogla bi se naći u primjeni krajem 2022. godine.